W czasie pandemii warto przypomnieć jakie medykamenty stosowali na przeziębienie ludzie żyjący kilka wieków temu. Jakie medykamenty pozwoliły Wolfgangowi Amadeuszowi Mozartowi (1756-1791) zmniejszyć objawy przeziębienia? O specyfikach, które zażywał dowiadujemy się z listu, który napisał w Mannheim 22 lutego 1778 roku:
9 maja to szczególna data w karierze Vladimira Horowitza (1903-1989). Tego dnia w 1965 roku odbył się pamiętny recital pianisty w Carnegie Hall w Nowym Jorku, którym powrócił na scenę po 12 latach nieobecności. Kiedy i dlaczego zdecydował się powrócić na estradę? Harold C. Schonberg opisuje i przytacza relację Ivana Davisa (1932 – 2018) wybitnego pianisty i ucznia Vladimira Horowitza.
Ludwig van Beethoven codziennie na śniadanie pił kawę, którą zwykle przygotowywał w specjalnym szklanym naczyniu do parzenia kawy. Kawa była niezbędnym elementem jego diety, a jej przygotowanie było bardzo wymagające (przypominało orientalny sposób parzenia kawy). Do kubka odmierzał zawsze sześćdziesiąt ziaren i je przeliczał.
Wielkim smakoszem czekolady był Fryderyk Chopin. Z listów kompozytora dowiadujemy się, że lubił rano gawędzić przy czekoladzie (pitnej) albo, że dostawał tabliczkę czekolady od Sol (Solange Clésinger (1828-1899) - córki George Sand).
Słynna argentyńska pianistka Martha Argerich w dzieciństwie często jadała sałatkę z pomidorów i cebuli.